.
Smaak Groenten
Smaak Groenten
Osdorperweg 943,
1067SW Amsterdam

Duurzame, lokale en efficiënte landbouw ...

Bij Smaak Groenten telen we groenten en kruiden, die in harmonie met de natuur groeien. Er is ruimte voor natuurlijke bacterien, schimmels en ook wilde dieren zoals fazanten, vossen en talrijke vogelsoorten. Doordat het land nooit kaal ligt, wordt er continu organische stof gebonden en dat zorgt voor een rijke ecologie en hoge biodiversiteit. Onkruiden krijgen de tijd om tot bloei te komen, waardoor bijen, vlinders en andere bestuivers worden aangetrokken.


Dit rijke ecosysteem is niet alleen goed voor de flora en fauna, maar ook voor ons. De vruchtbare bodem die ontstaat geeft een rijke smaak aan onze groenten, en restaurants zijn bereid daar een goede prijs voor te betalen. In plaats van hun groenten uit het buitenland te importeren, kunnen ze bij ons smaakvolle groenten krijgen die lokaal en duurzaam worden geproduceerd. Ook oogsten we bijna alles op dezelfde dag dat het bezorgd wordt, zodat onze producten qua versheid geen concurrentie kennen.

Er worden geen machines gebruikt, dus op het land zelf wordt nagenoeg geen energie verbruikt. De grootste energieverbruiker is de auto waarmee de groenten worden bezorgd in Amsterdam. Voor 2020 zoeken we een duurzamere manier van transporteren, zodat onze CO2-afdruk minimaal is.

Eind 2017 ben ik in de leer gegaan bij Wim Bijma, die al ruim 50 jaar groenten teelt in Osdorp. Zijn vader was ook tuinder, en vroeger waren er tientallen tuinderijen aan de Osdorperweg, waar met Nederlandse efficiëntie groenten werden geteeld voor de  Amsterdamse veiling. Ik vind het belangrijk dat deze traditie wordt voortgezet, en dat we voortbouwen op de kennis en kunde die ons land tot wereldleider in de tuinbouw hebben gemaakt.

Tegelijkertijd streven we naar zo duurzaam mogelijke producten, wat vroeger niet een prioriteit was. Daarom hebben we duurzame landbouwprincipes gecombineerd met traditionele methoden van productie, zodat we niet alleen efficiënt produceren, maar ook met een positieve invloed op het milieu en de directe omgeving.

Arthur Nooren (arthurnooren@gmail.com )