WeMakeThe.City in Tuinen van West - PROGRAMMA

Kom op ZONDAG 23 juni zien wat Tuinen van West heeft te bieden: standslandbouw, natuur en recreatie ... genieten!

Op ZATERDAG 22 juni heeft de Fruittuin van West ook een programma.
Houd wel rekening met drukte in verband met het festival 'komm schon Alter' op de Polderheuvel.

Locaties: Fruittuin van West | MijnStadstuin | De Cantina - Het Rijk van de Keizer - De 1800 Roeden | Terragon | Stadsboerderij Osdorp
Activiteiten: festivalbus | fietstocht (polders) | fietstocht (urban farming)


Tuinen van West
Tuinen van West heeft de stad veel bijzonders te bieden: biologische (stads)land- en tuinbouw, cultuur, geschiedenis, kunst, sport en allerlei activiteiten. Op zondag 23 juni kun je het allemaal zien, horen, proeven én beleven.

De groene zoom van Nieuw-West is dichterbij dan je denkt. Maak gebruik van onze buurtbus. Of leen een fiets, verken het polderlandschap en bezoek de bijzondere ondernemers en bewoners in en om Tuinen van West. Je zult merken dat wij het net een beetje anders doen: circulair, ecologisch en samen!
Let op: Het reserveren van een fiets kan tot en met 22 juni via tuinenvanwest@outlook.com.
LINK

Festivalbus
Met de buurtbus van de Aalbersestraat naar de verschillende locaties in Tuinen van West.

Altijd al willen ontdekken wat Tuinen van West allemaal te bieden heeft? Kom dan ook op 23 juni! Die dag openen verschillende ondernemers uit het gebied hun deuren, organiseren iets speciaals en leiden je rond over het terrein.
Speciaal in het kader van WeMakeThe.City kun je met je festivalbandje voor één keer gratis de Tuinen van West buurtbus nemen. Deze vervoert je van de Aalbersestraat naar de verschillende locaties in Tuinen van West.
Let op: er is plek voor vijf personen per rit.
LINK

Fietstocht Tuinen van West
Ontdek de unieke polders van de Tuinen van West per fiets.

In Amsterdam is landschap altijd dicht bij het centrum van de stad, zoals de vier unieke polders van Tuinen van West. Fiets mee door de historie, stadslandbouw, natuur en recreatie van de Osdorper Binnenpolder-Noord, één van de vier polders van het gebied. Ook wel de zogenaamde oefenpolder van Cornelis van Eesteren, de stedenbouwkundige van het Algemeen Uitbreidingsplan Amsterdam én de Flevopolders.
De Osdorper-Binnenpolder-Noord wordt verder getransformeerd van eenzijdig akkerbouw landschap en volkstuincomplexen naar recreatie, stadslandbouw voor velen en natuur.
Fietsen vrij beschikbaar!
LINK

Urban Farming Fietstour
Maak een fietstocht met een Amsterdamse urban farmer en zie overal in de stad groente groeien. Je ontdekt verborgen groentetuinen en bekijkt de stad met andere ogen.

Een Cityplot urban farmer neemt je mee op ontdekkingsreis langs meerdere groentetuinen in de stad. Je ziet hoe veel mensen hun eigen eten verbouwen en wat kinderen leren over de groei van groenten.
Tijdens WeMakeTheCity zijn er twee fietstours van drie uur langs de verschillende stadstuinen. De fietstocht op zondag gaat langs de tuinen in Amsterdam-West en eindigt Bij Pluk! Groenten van West; een CSA (Community Supported Agriculture) project van verschillende Cityplot-deelnemers.
Voor meer informatie over de initiatieven: www.cityplot.org en www.plukcsa.nl.
LINK

City Limits – Far West – Het ritme van de stad
3D geluidswandeling in Tuinen van West waarin het accent ligt op een 'veranderde tijd–ruimtebewustzijn en het zich bewustzijn van kleine details' in een landelijk stadsgebied.
De snelheid van het verloop van een gebeurtenis of activiteit, of dit nu objectief of subjectief is, bepaalt in sterke mate waar de focus ligt. Is het verloop trager dan verschuift de focus meer naar het ‘zich bewust zijn van de gebeurtenis of activiteit’. Een dergelijk fenomeen doet zich voor in de landelijke gebieden aan de stadsgrenzen. Daar is men zich bewust van het ritme van de stad, die zichtbaar is maar nauwelijks hoorbaar. In deze veranderde tijdsruimte lijkt de stad tot een andere, meer tijdloze, context te behoren. Hierdoor komt het accent meer te liggen op ervaren of mijmeren dan ‘hard nadenken’ en dit staat centraal in de geluidswandeling City Limits.
City Limits is een 3D geluidswandeling die beluisterd wordt tijdens een route in het landelijke stadsgebied Tuinen van West. De geluidswandeling neemt anderhalf tot twee uur in beslag. De luisteraar krijgt via audiobestanden op een mobiele telefoon of vergelijkbare mp3 speler, een realistische 3D geluidsomgeving /soundscape. Deze bestaat uit bewerkte field-recording, muziek, klank en (historische en culturele) storytelling. Het geluid heeft een oorspronkelijke relatie met de omgeving waar de luisteraar loopt en gaat tegelijkertijd een relatie aan met het soms nog hoorbare omgevingsgeluid. Afhankelijk van de gekozen versie ligt het accent op beleving of op bewustwording van de leefomgeving.
Voor informatie en inschrijvingen check hier (beschikbaar vanaf begin juni).
LINK

Op avontuur in een groene oase (Fruittuin van West) - ook op zaterdag 22-06
Ga mee op expeditie naar de Fruittuin van West, een groene oase onder de rook van Amsterdam.
Kom fruit plukken in de boomgaard of ga mee met een rondleiding over het terrein.
Tegen een kleine vergoeding kun je ook een lekker hapje mee-eten.
De Fruittuin van West is een terrein van 6,5 hectare (zo’n 12 voetbalvelden) in Tuinen van West, ten westen van Osdorp en ten oosten van Halfweg. Er worden twintig soorten fruit geteeld. Bezoekers kunnen zelf hun appels, peren en kersen plukken én eieren rapen van de honderden kippen die in de boomgaard rondlopen. Ook wordt door het hele jaar door witlof en shiitake geoogst. De initiatiefnemers van de Fruittuin van West, Wil & Lisan, wonen zelf op het terrein in een zogenaamd ‘earthship’ en streven er naar om volledig zelfvoorzienend te leven.
Op het terrein vind je ook het project Pluk! Groenten uit West, geïnitieerd door Cityplot. Dit is zogenaamde Community Supported Agriculture (CSA), waarbij deelnemers maandelijks een bijdrage betalen om de kosten van het verbouwen van groenten te dekken. In ruil krijgen ze een deel van de opbrengst.
LINK
Fruittuin van West | Tom Schreursweg 48 | 1067 MC | Amsterdam

Maak je eigen insectenhotel (Fruittuin)
Goed zorgen voor insecten. Meer bloeiende bloemen, planten, struiken, bomen en bollen. En plaatsen om te nestelen, bijvoorbeeld in insectenhotels.
Bijen, vlinders en andere insecten zijn belangrijke bestuivers en essentieel voor de biodiversiteit. In de duurzame polders van Tuinen van West komt een oase voor deze nuttige insecten. Hoe? Door te zorgen dat er meer bloeiende planten struiken, bomen en bollen worden geplant, in samenwerking met iedereen die ook gelooft in het belang van insecten voor mens en natuur.
Flower Power @ Tuinen van West  zorgt, met educatie, voorlichting en adviezen, voor meer bloei, meer wilde bijen en vlinders, meer biodiversiteit. Tijdens WeMakeThe.City kun je leren hoe je van een afgedankt stuk hout heel eenvoudig een prima insectenhotel maakt. Stel je vragen en help mee je eigen omgeving geschikt(er) te maken voor bijen en vlinders.
LINK

Hier wil je BIJ zijn! (Fruittuin)
De officiële presentatie van een rapport over wilde bijen en passende beheermaatregelen in Tuinen van West.
De inventarisatie van wilde bijen in Tuinen van West door Arie Koster en Anneke Teepe heeft geleid tot een rapport waarin ook passende beheermaatregelen worden voorgesteld. Dit resultaat wordt officieel gepresenteerd en toegelicht bij de Fruittuin van West. Het belooft een leerzame voordracht te worden. Welke wilde bijen zijn er gevonden in Tuinen van West? Wat hebben zij nodig? Wat kunnen wij doen voor deze bijen?
Het verschijnen van dit belangrijke rapport vieren we samen met de opdrachtgevers en de sponsors. Iedereen is welkom hierbij aanwezig te zijn. De inventarisatie is een aanvulling op het overzicht van wilde bijen in Amsterdam en kan bovendien een nieuwe impuls geven aan insectvriendelijk beheer in Tuinen van West.
LINK

Open Dag MijnStadstuin
Kom langs bij deze ecologische moestuin van de Tuinen van West. Geniet van het groen, neem een kijkje bij de mooie bedrijven die MijnStadstuin herbergt, of maak een wandeling door het voedselbos.

MijnStadstuin is vier hectare innovatieve moestuin waar je zelf je eigen biologische groenten kunt (laten) verbouwen of afhalen. Waar van alles te beleven valt. Deze moestuin is van alle gemakken voorzien, zowel online als offline. Groenten nieuwe stijl wordt dat genoemd. Bij MijnStadstuin worden alle zintuigen geprikkeld. Voel de verse aarde, ruik de natuur, de kruiden en groente, zie hoe alles groeit en bloeit en proef hoe écht eten smaakt.
In de pluktuin van Lokale Bloemetjes zorgt Stadsboerin Sarai dat de tuin altijd volop in de bloei staat. Kijk rond en verwen jezelf of iemand anders met een mooie bos duurzame snijbloemen.
Bij de Stadsgroenteboer laten ze je graag de tuinderij zien en zorgen ze voor een kleine versnapering.
Voor wat sterkers ga je langs bij Lokale Likeuren. Hier proef je lokaal geproduceerde likeuren met een biologische inslag met ingrediënten uit de directe omgeving. De likeur bevat ongeveer 12 tot 14% alcohol. Via de website koop je een flesje en boek je een betaalde proeverij.
Op de biologische tuinplantenkwekerij Wiering wordt een rondleiding gegeven en uitgelegd waarom het kweken van biologische tuinplanten en tuinkruiden belangrijk is voor bijen en vlinders.
Bij de Natuurtalent tuin kun je de hele dag genieten van koffie, thee en soep in de tuin. De Natuurtalent tuin is een groene oase die mensen inspireert om fan van de natuur te worden. De Natuurtalent tuin is de werkplaats en modeltuin van organisch tuinontwerper Inge Slothouber. Zij probeert mensen en potentiële opdrachtgevers te inspireren tot het aanleggen van tuinen, die een habitat bieden aan kleine zoogdieren, insecten, vogels en amfibieën. Veel planten die te koop zijn op het terrein bij Kwekerij Wiering zijn ‘live’ te zien in de Natuurtalent tuin.
LINK
MijnStadstuin | Nico Broekhuyzenweg 16 ? 1067 HT | Amsterdam

De Cantina - Het Rijk van de Keizer - De 1800 Roeden
Vroege vogels - Wild in de stad 
Welke vogels en wilde dieren leven in onze mooie hoofdstad. Uniek startpunt voor de vroege vogels.
Wil je weten wat voor vogels en dieren in onze hoofdstad leven? De unieke buitenlocatie van De Cantina – het Rijk van de Keizer aan de rand van Amsterdam dient als startpunt voor de vroege vogels.
Wereldrecordhouder vogel spotten Arjan Dwarshuis neemt je graag mee op excursie. Laat je meenemen door zijn tomeloze energie, passie en enthousiasme!
Groep 1 start: 07.30 tot 09.00 uur
Groep 2 start: 09.00 tot 10.30 uur
Voorafgaand of na afloop van de excursie kun je er heerlijk ontbijten met een croissant, yoghurt met vers fruit en een powerpancake voor € 7,50 p.p.
Reserveren voor het ontbijt kan via info@hetrijkvandekeizer.nl.
LINK 1 + LINK 2
De wilde stad - Je gaat het pas zien als je het doorhebt
Hoe ziet het leefgebied van deze bijzondere stadsbewoners eruit?
Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen net zo geschikt en aantrekkelijk om in te leven als een bos of natuurgebied. Maar hoe ziet het leefgebied van deze bijzondere stadsbewoners eruit? In De Wilde Stad, een film van de makers van De Nieuwe Wildernis, wordt de stadse natuur op een unieke manier in beeld gebracht.
Op zondag 23 juni wordt De Wilde Stad vertoont in de buitenbioscoop van De Cantina – het Rijk van de Keizer. Heb je een WeMakeThe.City weekendticket of een passe-partout? Dan kun je je gratis inschrijven voor de film via het de website van WeMakeThe.City.
Bij slecht weer is de buitenbios binnen.
Schuif je ook graag aan voor het eten voorafgaand aan de film? Voor € 14,50 p.p. kun je bij Cantina – Het Rijk van de Keizer terecht voor een heerlijke Vegan Curry.
Graag even reserveren via info@hetrijkvandekeizer.nl.
Regisseur: Mark Verkerk
Voice-Over: Martijn Fischer
Teksten: Sylvia Witteman & Trui van de Brug
Muziek: in samenwerking met TopNotch
Meer informatie lees je op de
officiële website van De Wilde Stad
LINK
Broedplaats De 1800 Roeden - Open ateliers en een heerlijk terras bij De Cantina
Kunstenaars openen de deuren van hun ateliers en De Cantina serveert een natje en droogje op het mooiste terras van Amsterdam.
De 1800 Roeden verhuurt bedrijfsruimten en ateliers aan creatieve bedrijven en kunstenaars. Deze voormalige munitieopslag biedt ruimte aan beeldhouwers, kunstschilders, fotografen, beeld- en geluidskunstenaars, keramisten, grafici en het immer gezellige De Cantina met het mooiste terras van Amsterdam.
Op zondag 23 juni staan de deuren open en kun je er een kijkje nemen om de sfeer te proeven of wat technieken of ambachten uit te proberen.
Zin in koffie, gebak, een borrel of heerlijke hapjes? Strijk dan even neer bij De Cantina van Het Rijk van de Keizer. Vanuit de hangmat heb je hier echt een prachtig uitzicht. De zondagmiddag wordt gezellig afgesloten met live muziek en een biologische BBQ á € 17,50 p.p.
Graag even reserveren via de website of bellen naar 020-4977506.
LINK
De Cantina - Het Rijk van de Keizer | Joris van den Berghweg 109 | 1067 HP | Amsterdam
De 1880 Roeden | Joris van den Berghweg 101 | 1067 HP | Amsterdam

Terragon natuurcentrum - Kinderen verbinden met de natuur
Kom een kijkje nemen bij het Terragon Natuurcentrum. Bij Terragon hebben kinderen de ruimte om creatief, vrijuit en met respect voor de natuur te spelen.
Terragon Natuurcentrum opent zijn deuren voor ouders en kinderen. Kom lunchen of een kopje koffie, thee of verse hibiscus limonade drinken en zie hoe de kinderen hier floreren. Terragon Natuurcentrum organiseert zomerkampen voor kinderen van verschillende leeftijden. Tijdens de zomerkampen zijn kinderen de dirigent van het spel in de natuur. Ze kunnen brood bakken op het kampvuur, gezellig knutselen en heel veel spelen in het privé bos.
LINK
Terragon Nature Center | Osdorperweg 665 | 1067 SV | Amsterdam

Proef Stadsboerderij Osdorp
Lekker eten op de boerderij, uit eigen tuin met lokale koks. De bar is open, geniet van muziek en ontmoet Osdorp.

Stadsboerderij Osdorp is een stadslandbouw-initiatief midden in een buurt, op steenworp afstand van de Tuinen van West. Hier gaat het om natuurbeleving, voedseleducatie en een gezonde en prettige buurt voor iedereen. De stadsboerderij laat dat graag zien. En vooral proeven! Op zondag 23 juni koken bewoners uit vele culturen op de boerderij en presenteren ze gezamenlijk hun lekkerste hapjes. Vanaf 15.00 uur is de bar open en kun je rondkijken hoe de koks zich voorbereiden. De kinderen van Osdorp presenteren hun eigen hapjes en vertellen daar alles over. De leemoven draait volle toeren. Laat je rondleiden of geniet van de muziek op het terras. Maar kom vooral eten en neem iedereen mee. Van 16.00 tot 18.00 uur kun je je eigen maaltijd samenstellen.
LINK
Stadsboerderij Osdorp | Botteskerksingel 30B | 1069 XT | Amsterdam