Fruittuin: voedselbank voor bijen

DE FRUITTUIN VAN WEST IS NU VOEDSELBANK VOOR BIJEN: AFHAALPUNT VOOR ZAKJES MET ZADEN ... ZOLANG DE VOORRAAD STREKT!

Op maandag 22 april is het Nationale Zaaidag: de dag waarop Nederland massaal bloemen zaait voor bijen en andere bestuivende diersoorten. The Pollinators zetten speciaal voor deze dag een distributienetwerk op van meer dan 500 voedselbanken voor bijen, oftewel afhaalpunten voor biologisch bloemzaad.

Bijen en andere bestuivende diersoorten kunnen alle hulp gebruiken. Steeds meer onderzoek toont overtuigend aan dat ze sterk in aantallen afnemen. Dat is zorgwekkend, wat ze zijn hard nodig voor een gezonde natuur met voldoende biodiversiteit. Ook wij mensen kunnen niet zonder bestuivers: zeventig procent van de gewassen die we eten is afhankelijk van bestuiving door bijen of andere insecten. Wetenschappers wijzen verschillende oorzaken aan voor de massale insecten sterfte. Met name onvoldoende gevarieerde voedselbronnen als gevolg van verstedelijking en monocultuur landbouw, maar tevens het gebruik van bepaalde pesticiden - ook wel ‘bee killers’ genaamd.

Zaaien? Doe het biologisch
The Pollinators komen in actie door in het hele land zaden uit te delen die goed zijn voor miljoenen bloemen vol stuifmeel en nectar. Alle zaden zijn geheel biologisch en bijvriendelijk geteeld. Tom van de Beek, founder van The Pollinators: “Het Nederlandse landschap, zowel in de stad als op het platteland, kent een groot tekort aan verscheidenheid. Door deze campagne zorgen we voor bewustwording rondom het belang van bestuivers, maar ook meteen voor meer biodiversiteit. We kiezen voor een biologische bloemenmix, omdat we zeker willen zijn dat het effect op bijen ook daadwerkelijk positief is”.

Haal zaad bij één van de 500 afhaalpunten
Om al die zaden uit te delen hebben The Pollinators met hun community speciale ‘voedselbanken voor bijen’ ingericht. Ruim 500 individuen en meer dan 50 organisaties zijn vanaf 10 april afhaalpunt voor zaadzakjes. Alle afhaalpunten zijn online te vinden op de kaart van het Nudge platform. Nudge oprichter Jan van Betten: “Het is echt fantastisch om te zien dat zoveel mensen en bedrijven uit The Pollinators community zich met ons inzetten voor biodiversiteit. Het leuke aan deze actie is ook het sociale element. De voedselbanken bestuiven als het ware hun eigen omgeving, en we hopen natuurlijk dat iedereen die meedoet hierna nog veel meer voor de bij gaat doen”.

Kijk op thepollinators.org waar een voedselbank voor bijen in jouw buurt zit en zaai mee op 22 april!

Over de Nationale Zaaidag
Dit jaar is op 22 april alweer de vijfde Nationale Zaaidag. Op deze dag -die tevens dag van de aarde is- roepen de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden heel Nederland op om te zaaien voor de bij. The Pollinators doen dit jaar voor de derde keer mee. In eerdere jaren werden diverse zaaiacties georganiseerd in samenwerking met verschillende bijeninitiatieven..

Partners in de Nationale Zaaicoalitie
De voedselbanken voor bijen worden mede mogelijk gemaakt door ruim 50 organisaties die samen de Nationale Zaaicoalitie vormen:
ABN AMRO, Arcadis, de Bijenkorf, Bijenstichting, Biocanna, BMWi, Bonte Bij, Branchevereniging VHG, Conclusion, De Groene Afslag, De Traay Bee honest cosmetics, Diamond Point, Dr. Bronner’s, Drukkerij de Bij, Ecodrukkers, Eneco, Eosta, Epicenter, Erasmus Universiteit Rotterdam, Evides Waterbedrijf, gemeente Leiden, Grant Thornton, Greenchoice, Groenprint, Humanagement, Instock, Interface, Jack Bean, JCDecaux, Joolz, Kombisol, Krinkels, Meewind, Moonen Packaging, Natuurmonumenten, Ondernemersvereniging Tuinen van West, Paper on the Rocks, PGGM, Promozaad, Puur in Beeld, PWN, Ricola, Spaarnelanden, Squarewise, Stadstuinieren, Streefkerk, Synchroon, Tauw, Tolhuistuin, Triodos Foundation, Universal Media, Wijzonol, Windesheim en 2Samen.

Over The Pollinators
The Pollinators is een groeiende community van burgers, bedrijven en instellingen die bestuivers en biodiversiteit belangrijk vinden. Door directe actie en campagnes leveren ze een positieve bijdrage aan het welzijn van onze bestuivende vrienden. Opgericht in 2016 door The Tipping Point en Nudge met de hulp van founding partner de Bijenkorf is er inmiddels een community van bijna 10.000 mensen en zijn succesvolle activiteiten zoals de Voedselbanken voor Bijen, de grote Bloembollenplant-tour en het Tree Fest op poten gezet. Ook zetten meerdere ambassadeurs, zoals Waldemar Torenstra, Egbert-Jan Weeber, Tatum Dagelet, Hannah Hoekstra, Manuel Broekman, Job Reuten en Eva van de Wijdeven, zich actief in.