23
mrt

Reclaim the Seeds - Fruittuin

Reclaim the Seeds in Amsterdam

Op 23 en 24 maart vindt er bij de Fruittuin van West een Reclaim the Seeds festival plaats. Bij deze biologisch-dynamische zelfplukboomgaard aan de westrand van Amsterdam zul je op de zaterdag en zondag volop zaden kunnen vinden en lezingen, workshops en rondleidingen kunnen volgen over onderwerpen die te maken hebben met zaden, biodiversiteit en stadslandbouw.

Voor de zadenbeurs hebben we een mooie lijst interessante kraamhouders weten te strikken. Je zult er bijzondere zaden kunnen kopen, maar we proberen juist ook het echte ruilen van zaden te stimuleren. Neem dus ook wat bewaarde zaden uit je eigen tuin mee indien je die hebt!

Op de markt zullen ook tuinprojecten uit de regio zich presenteren en kun je kennismaken met slimme technieken voor balkon- om moestuin.

Gedurende het weekend zijn er meer dan 25 lezingen, workshops en rondleidingen. Voor de kleine groene vingertjes is er een kinderprogramma. Op het programma staan onder andere: zelf zaden bewaren, bijzondere groenten en peulvruchten, plantenveredeling, erfgoed zaden, opkweken van bijzondere planten, bodemleven, introductie permacultuur, natuurlijk imkeren en landbouw en klimaatverandering. Er zijn ook rondleidingen en demonstraties over fruitteelt, pluimveehouderij, groenteteelt, composteren met wormen, wilde planten, vogels en je eigen witlof en paddenstoelen kweken. Verder kan je helpen snoeien in de boomgaard en de eerste zaden bij de pluktuin kunnen de grond in. Daarnaast is er een fietsexcursie naar diverse tuinprojecten in de omgeving.

De gehele dag is het café van de Fruittuin geopend. Na afloop van de beurs en het workshopprogramma gaan we verder met een kampvuur, pizza, live muziek en een filmprogramma.

Reclaim the Seeds is een feestelijk evenement dat is ontstaan als protest tegen EU regulering, voorstellen die na breed Europees zaden verzet zijn weggestemd. Indirecte aanleiding was de snelle overname van de belangrijkste Nederlandse zaadbedrijven door multinational Monsanto, koploper in een wereldwijde campagne van chemische bedrijven om de markt voor landbouwzaden in handen te krijgen. De afgelopen jaren verzetten we ons ook tegen patenten op gewassen.

Reclaim the Seeds Amsterdam wordt georganiseerd door ASEED, de Fruittuin van West en de stadslandbouw organisatie Cityplot, maar de organisatie is alleen mogelijk dankzij de vele andere vrijwilligers en actieve deelnemers.

De Fruittuin van West is een relatief nieuwe boomgaard in het oude tuinbouwgebied de Tuinen van West. Wil Sturkenboom heeft hier vele soorten appels, peren, kersen, frambozen en andere fruitsoorten aangeplant. Als het rijp is mag het fruit door de bezoekers zelf worden geplukt. De Fruittuin wilde graag samenwerken met Reclaim the Seeds om deze zadenbeurs na jaren weer terug naar Amsterdam te halen.

Meer informatie over het Reclaim the Seeds is te vinden op http://reclaimtheseeds-amsterdam.nl 

Praktische informatie
De zadenbeurs begint om half 11 en duurt tot 5 uur op zaterdag en zondag. De eerste workshops beginnen om 11 uur. Wees dus op tijd om zo min mogelijk van het interessante programma te missen. Op zaterdag rond 5 uur begint het avondprogramma met eten, kampvuur en muziek.

Bij de markt zal geen geldautomaat aanwezig zijn. zorg er daarom voor dat je wat cash bij je hebt.

LET OP: honden mogen er bij de Fruittuin van West niet in!

Fruittuin van West | Tom Schreursweg 48 | 1067 MC Amsterdam

Bereikbaarheid met het OV: buslijnen 21 vanaf Amsterdam Centraal en 61 vanaf station Sloterdijk komen redelijk in de buurt. Vanaf halte Aalbersestraat is het nog zo'n 1,5 kilometer lopen.Je kunt ook naar NS station Halfweg en vanaf daar 2 kilometer lopen of fietsen.
Voor iedereen uit de omgeving adviseren we de fiets te nemen.
Automobilisten kunnen gratis parkeren bij de Fruittuin van West.