Hugo Hoes schrijft over Tuinen van West

Tijdens de lancering van de Tuinen van West app heeft Hugo Hoes, voormalig stadsdeeldichter van Nieuw-West, dit verhaal voorgelezen. Lees het nu ook zelf!
 

Tuinen van de toekomst

Het is mooi weer, maar anders hadden we vandaag met zijn allen in de sauna of de hammam kunnen zitten. Want zo’n badgelegenheid had een van de belangrijkste trekkers moeten worden van de Tuinen van West.
Dat verzin ik niet zelf, maar staat in het Programma van Eisen uit 2008. Toen heette dit gebied nog Westrand en tien jaar geleden werd al vastgelegd hoe het er hier vandaag uit zou moeten zien. Maar tussen droom en daad staan altijd bezuinigingen, bestuurlijke herindelingen en nieuwe inzichten.
En dat is helemaal niet erg, merkte ik toen ik mij door een pdf van dit rapport worstelde.

Die sauna zou een onderdeel vormen van een meditatiecentrum in een Japanse tuin. Oosterse sferen uit het land van de rijzende zon in het meest westelijke puntje van Amsterdam. Aardig bedacht, maar ook wel een beetje mal. En dat is niet het enige opvallende in deze nota. Zo staat tussen het rijtje gewenste kleinschalige evenementen, naast onder meer een zangvogelwedstrijd en een boekenmarkt ook...vergaderen. Blijkbaar is er een ambtenaar die daar zo gek op is dat hij de bezoekers van de Tuinen van West ook kennis wil laten maken met zijn betaalde hobby.

Voor sportievelingen zouden de Tuinen van West een luilekkerland worden. Met ruimte om te schaken en te dammen al is het nogal megalomaan om daar een terrein van vierhonderd hectare voor aan te leggen. Wandelaars zijn welkom maar worden wel geacht om hun snelheid te matigen. Anders duiken ze wellicht onder de twintig minuten, de minimumduur die genoemd wordt voor een wandeling door de Osdorpse Binnenpolder. Het zogenaamde spuitbal is tussen plannenmakerij en uitvoering helemaal geschrapt. Bij dit allesbehalve olympisch onderdeel proberen teams met waterslangen een enorme bal te verplaatsen. Leuk voor brandweerconcoursen, fataal voor het parkgazon. Of de geplande fietsverhuur er is gekomen weet ik niet, maar het is lastig voor te stellen dat er Amsterdammers zijn die hier willen komen fietsen maar geen fiets hebben. Hoe zouden die trouwens hier moeten komen? Het GVB heeft buslijn 21 richting Tuinen van West na de oplevering snel gekapt.

Ook de functie survival heeft het niet overleefd. Raar is dat niet. Wie woont in Nieuw-West, het stadsdeel dat bekend staat om de liquidaties en vooral de vele levensgevaarlijke lesauto’s, gaat niet naar een park om te survivalen. Dan kan hij net zo goed in zijn eigen straat blijven. Boogschieten was een van de meest verontrustende activiteiten die werden aangekondigd in het Programma van Eisen. Dat staat weliswaar onder de kop ‘georganiseerd sporten,’ maar wedstrijden vinden naar verluidt plaats elke 2e zondag van de maand rond 13.00 uur. Ook bewoners werd gevraagd wat ze wilden, maar die hadden niet zoveel wensen. Ze wisten wel heel goed wat ze het minst aantrekkelijk vonden. Een golfbaan, een grootschalig evenemententerrein en een begraafplaats. Wat kregen ze? Een enorm evenemententerrein met de omvang van zeventien golfbanen onder de rook van Westgaarde. 

Hugo Hoes, augustus 2018


Lancering Tuinen van West app door Hugo Hoes, Noinda Fennema, Pieter Boeschooten, Liesbeth van Deemter en Annelieke Bezemer op 12 augustus 2018