Bomen op de Polderheuvel!

In november 2017 zijn er bomen geplant aan de randen van het evenemententerrein (Polderheuvel). In de eerste ontwerpen waren ook bomen opgenomen, maar in de definitieve versie kwamen deze te vervallen. In de praktijk werd het veld als erg kaal ervaren en daarom was er behoefte om bomen aan de randen te plaatsen. Pieter Boekschooten, landschapsarchitect, verzorgde het ontwerp en nam samen met Norinda Fennema het initiatief. Het project werd gerealiseerd en betaald door het stadsdeel. Dankzij snelle acties van de initiatiefnemers én Astrid Vermeulen met Ron Olijhoek van het stadsdeel kon een kort beschikbaar budget nog net op tijd worden benut. 

Aan de oostzijde staan nu twee dubbele rijen met zes linden (Tillia Platyphyllos, de zomerlinde), ideaal voor bijen (solitaire bijen, honingbijen, hommels en vlinders). De bloemen die in juni en juli verschijnen geuren heerlijk. Ze groeien van nature in grote delen van Europa. Aan de noordelijke en zuidelijke randen zijn vlakbij de banken zes notenbomen geplant (Juglans regia, Europese walnoot of okkernoot). Ze bloeien eind mei tot begin juni. De noten zijn heerlijk, als ze vanaf eind september rijp van de bomen zijn gevallen. Ze groeien van Later volgen nog vier verplaatsbare bakken met fruitbomen op het middenterrein langs het pad naar de speelplaats en het Piet Moeskopspad.

De aanplant van deze bomen zal de sfeer van het terrein verhogen, met het ontstaan van knusse en beschaduwde plekken waaronder prima vertoefd kan worden. Maar de bomen zorgen daarnaast voor nog meer biodiversiteit: voedsel voor belangrijke insecten en nestgelegenheid voor vogels.