Raesberg krijgt natuur-speel-sport-kunstplaats

Op maandag 15 april kwamen ontwerpers, projectleiders, kunstenaars, sportievelingen en ondernemers uit het gebied bij elkaar in Spark United om samen na te denken over de invulling van de nieuwe natuurspeelplaats die zal verrijzen op de enige echte berg in de polders, de Raesberg. Je vindt de berg tegen de Ringvaart aan, aan het 'einde' van de nu nog onbegaanbare iepenlaan (pas op: gevaar voor omvallen...).

 

Ooit lag hier het dorpje Raesdorp, een belangrijk dorp, met een heuse rechtbank en drie schepenen. De inwoners leefden van veeteelt en visserij. In 1632 ging het mis. Het dorp werd bij een storm overspoeld. Er bleven nog maar zes tot acht huizen over. De straten in Raesdorp waren de ‘Wijsantkade’, de ‘Raesdorperpade’ en de ‘Oostdorperwech’. Het restant van het dorp verdween bij de inpoldering van de Haarlemmermeer. De ringvaart werd door het restant van het dorp getrokken.

 

Na de latere inpoldering van het Lutkemeer werd het gebied onderdeel van deze polder. Voor de rioolzuiveringsinrichting West (nu de wijk Oostoever bij de Sloterplas)werden er in 1959 slibvelden aangelegd. De Gemeente Amsterdam had het idee om vanuit deze locatie rioolslib aan boeren te verkopen. Die stelden dat niet op prijs en al snel werden de slibvelden baggerdepot. De prachtige laan (Slibveldenweg) herinnert nog aan dit tijdperk.Tijdens de aanleg van de Westrandweg werd de locatie gebruikt als grond- en zanddepot.

 

Nu zijn de slibvelden deels omgevormd in een extreem nat-droog gebied met een hoge berg (de Raesberg!), veel water en moeras. De bedoeling is dat met inbreng van kunstenaars, ondernemers en landschappers/ecologen ergens dit jaar al wordt gestart met de aanleg van de nieuwe natuur-speel-kunst-sportplaats op de berg.